My Ramadan Chapters

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan, Ramai ibubapa teruja dan bersemangat melatih anak-anak mula berpuasa. Walaupun tidak penuh, namun apa yang penting adalah pendedahan awal menyelami pengertian tentang puasa dan keindahan bulan Ramadhan. Dengan pemahaman yang ringkas dan padat, pastinya anak-anak lebih bersemangat dan meraikan bulan Ramadhan yang datang hanya setahun sekali sahaja.

Buku Ini Tentang Apa?

Buku “My Ramadan Chapters” merupakan buku aktiviti bagi kanak-kanak mengisi lapang di bulan Ramadhan disamping menyelami pengertian puasa dan perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk mendapat ganjaran pahala dari Allah swt.

 

Menanamkan semangat dan rasa keterujaan berpuasa kepada kanak-kanak seawal usia 4 hingga 10 tahun. Buku ini diolah dalam bentuk gambaran illustrasi yang menarik dan pengisian berkaitan puasa secara ringkas, padat dan mudah difahami. Terdapat pelbagai aktiviti yang menyeronokkan dan melekakan mereka ketika menjalani ibadah puasa. Dan masa mereka akan terisi dengan lebih manfaat serta mengeratkan lagi jalinan kemesraan dan komunikasi ibubapa dan anak-anak.

Kanak-kanak umpama sehelai kain putih yang bersih, kita sebagai ibubapa jugalah yang mencorak, mendidik dan menanam sifat kecintaan mereka kepada Allah swt dan RasulNya. Pada peringkat awal usia mereka, kita perlu mendedahkan kepada mereka tugas sebagai Khalifah Allah swt di mukabumi ini.

Cabarannya adalah bagaimana kita mampu membentuk anak-anak ini menjadi Muslim sejati dengan merasakan bahawa Islam itu mudah. Apakah ganjaran yang bakal mereka terima dari Allah swt. dengan menzahirkan akhlak dan amalan yang mulia disamping ibadah harian walaupun selepas tamat bulan Ramadhan.

Terdapat pelbagai aktiviti menarik tentang puasa dan juga amalan-amalan sunat dilakukan di bulan Ramadhan berserta isi kandungan yang mudah difahami oleh kanak-kanak. Ia akan melahirkan rasa seronok untuk melatih diri mereka berpuasa di bulan Ramadhan.

Semoga ilmu yang dipelajari dari buku ini boleh dijadikan sebagai panduan ibubapa dan guru-guru untuk mendidik anak-anak agar sentiasa mensyukuri segala nikmat yang Allah berikan. Semoga anak-anak kita menjadi Khalifah Allah swt yang berjaya di dunia dan akhirat.

Siapakah Penulis Buku Ini?

Puan Roslina Saleh kini bertugas sebagai Pengarah Urusan Little Tots Excel Sdn. Bhd. Beliau berpengalaman selama 23 tahun di dalam Pendidikan Awal Kanak-kanak. Bidang tugas ini telah menjadikan beliau sangat berkemahiran dalam melatih serta membimbing guru-guru dalam bidang ini. Pengalaman beliau ternyata membantu menyediakan akses pendidikan Pra-sekolah yang berkualiti.

Puan Roslina Saleh

Apa kata Ibu-ibu Tentang buku ini?

hARGA BUKU : RM20

Apa yang anda akan terima daripada buku ini?

  • Memahami konsep berpuasa yang mudah, padat dan jelas.
  • Mengeratkan hubungan ibubapa dan anak-anak melalui aktiviti yang dilakukan bersama sepanjang bulan Ramadhan.
  • Menerapkan nilai-nilai murni serta membentuk peribadi mulia dikalangan kanak-kanak.

Senang Terbit PLT (LLP00006930 – LGN) | © 2013 – 2018